O nama

Istarske toplice smještene su u Republici Hrvatskoj, u sjeverozapadnom dijelu poluotoka Istre. Udaljene su 35 km od Poreča, 10 km od Buzeta, samo 40 km od granice s Italijom i 10 km od granice sa Slovenijom. Nalaze se u netaknutoj prirodi izvan gradskih naselja. Zelenilo, mir i tišina stvaraju poseban ugođaj za potpuni odmor.

Iznad samih Toplica uzdiže se 85 metara visoka nadaleko poznata stijena Gorostas, ispod koje se nalazi izvor ljekovite vode Sv. Stjepan. Poznat je po visoko sumpornoj optimalno radioaktivnoj i toploj vodi punoj minerala (13 vrsta) za koju je znanstveno i u praksi dokazano da pospješuje liječenje kroničnih reumatskih bolesti, dermatoloških bolesti, bolesti gornjih dišnih puteva, ginekoloških bolesti i post operativnu rehabilitaciju.

Takva prirodna ljekovitost vode izdvaja Istarske toplice od ostalih europskih termalnih izvora i svrstava ih u na treće mjesto u Europi po kvaliteti vode i ljekovitosti. Izvor se koristio još u antičko doba. U njegovoj blizini pronađeni su natpisi u kamenu, stari rimski novac i nakit.

Prvi pisani dokumenti potječu iz 1650. godine, kada biskup Tomassini opisuje: “U motovunskim šumama izvire topla voda sa sumporom, čiji se potok ulijeva u rijeku Mirnu. Seljaci se peru u toj vodi i time liječe reumatizam i razne bolesti kože.”

Prva analiza vode napravljena je već 1858. godine, a rezultati ispitivanja jednaki su današnjima. U to su vrijeme Toplice bile poznate pod imenom «Terme Santo Stefano» te su u stručnim i znanstvenim krugovima preporučane kao jedna od boljih voda u Austro-Ugarskoj Monarhiji.

Nakon drugog svjetskog rata, Istarske toplice rade kao odjel za fizikalnu terapiju i medicinsku rehabilitaciju Medicinskog centra u Puli, a 1970. ulaze u sastav turističkog poduzeća Rivijera iz Poreča. Gradi se suvremeni objekt od 200 ležajeva, povećava terapijska ponuda te pojačano dolaze novi gosti iz Švicarske i Italije.

Danas su Istarske toplice u privatnom vlasništvu, s gostima iz cijele Europe koji dolaze na terapije i odmor, želeći maksimalno iskoristiti blagodati ljekovite vode.

Naziv zdravstvene ustanove:
Lječilište ISTARSKE TOPLICE

Sjedište:
52427 Livade,Sv.Stjepan 60

Ustanova je upisana kod Trgovačkog suda u Rijeci,
Stalna služba u Pazinu, MBS 040033252.

Glavni žiro-račun otvoren kod Erste & Steiermärkische Bank d.d. Podružnica Buzet
2402006-1100211640
Žiro-račun otvoren kod Privredne banke Zagreb d.d.
2340009-1110489688

Lječilište je zdravstvena ustanova te nema temeljni kapital.

Lječilište Istarske toplice zastupa:

Ravnatelj Vedran Velenik, dipl.oec.